Икономиката на Швейцария се насочва към най-големия си спад от близо половин век

Очакванията са швейцарската икономика да се свие с 6.7% през тази година

20:27 | 23 април 2020
Обновен: 08:27 | 7 юни 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Икономиката на Швейцария е напът да отчете най-големия си спад от средата на 70-те години на миналия век през тази година. Според прогнозата на швейцарското правителство икономиката ще се възстанови с бавни темпове през 2021 г., съобщава Bloomberg.

Държавният секретариат по икономическите въпроси в Берн понижи прогнозата си и сега очакванията са швейцарската икономика да се свие с 6.7% през 2020 г., което е по-голям спад от този по време на финансовата криза преди над 10 години. Основните причини за спада ще са свиването на световната икономика и понижаващото се потребление заради ръста на безработицата в страната, както и голямата несигурност сред хората за бъдещето.

„Рискът от неуспешно погасяване на кредити или обявяване на фалити на компании нараства, което може да застраши стабилността на финансовата система“, отбелязват от институцията. „Освен това рискът за сътресения на финансовите пазари и допълнителен натиск върху швейцарския франк е значително по-голям“, се посочва още в позицията.

Редица бизнеси затвориха, за да се ограничи разпространението на коронавируса, а световната  икономика се насочва към най-тежката си рецесия от близо век, отбелязват от Международния валутен фонд.

Някои правителства, включително и швейцарското, разхлабиха ограничителните мерки, но нанесените щети върху малкия и среден бизнес са почти непоправими.