UniCredit заделя 900 млн. евро за потенциални щети от коронавируса

Преди дни банката прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с 13% през 2020 г.

15:01 | 22 април 2020
Обновен: 17:59 | 4 юни 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Финансовата компания UniCredit е първата европейска банка, която определя количествено влиянието на коронавирусната пандемия и разпределя 900 млн. евро, за да покрие потенциалните загуби при кредити, съобщава Bloomberg.

Най-голямата италианска банка обяви, че ще предприеме тези стъпки, след като изчисли, че икономиката на еврозоната вероятно ще се свие с 13% през тази година заради пандемията. Изчисленията на UniCredit са направени след обявените мерки на редица правителства в подкрепа на засегнатия от коронавируса бизнес.

UniCredit, подобно на повечето си италиански конкуренти, се изправя пред вероятността, че икономическата криза може да изтрие години на реформи, които подобриха финансовото ѝ състояние и намалиха лошите кредити.

Очакванията са европейските банки да отчетат лек ръст на загубите от лоши кредити в сравнение с американските си конкуренти, съобщи Bloomberg преди седмица, като се позова на информация на банкери и регулатори. Най-големите банки в САЩ заделиха общо 25 млрд. долара за лоши кредити през първото тримесечие.

Коронавирусната пандемия възпрепятства плановете на изпълнителния директор на компанията Жан Пиер Мустие, който трябваше да доведе до сериозен ръст на печалбата и по-големи изплащания за акционерите. Но по-рано през този месец банката обяви, че ще съкрати над 5200 служители в Италия до 2023 г.