Петролът се срива до 15 долара за барел

Това е най-ниското ниво за последните 21 години

09:07 | 20 април 2020
Обновен: 09:10 | 6 юни 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролът поевтинява до най-ниските си нива от повече от 2 десетилетия, тъй като опасенията, че капацитетът на хранилищата в световен мащаб се изчерпва се увеличават. Това се случва, след като свиването на производството се оказа недостатъчно, за да компенсира сериозния спад на търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола на борсата в Ню Йорк поевтиняват с 16% до близо 15 долара за барел, след като загубиха около една пета от стойността си през изминалата седмица. Историческата сделка на ОПЕК+ и други производители не успя да се справи с тежките удари от срива на търсенето.

Междувременно Китай отчете свиване на икономиката си за първи път от десетилетия, което е показателно за предстоящото и в други големи икономики, които тепърва ще отчитат негативния ефект от ограничителните мерки срещу коронавируса. През последните дни има и леки сигнали на оптимизъм, тъй като ръстът на смъртните случаи в Ню Йорк и някои от най-засегнатите държави в Европа се забави.

„Сегашните цени на петрола показват, че сделката на ОПЕК+ не носи необходимия дългосрочен ефект. Цените на петрола отново са оставени на милостта на коронавируса“, коментира Вандана Хари, основател на базираната в Сингапур консултантска група Vanda Insights. “Докато ограничителните мерки в САЩ не бъдат премахнати, цените ще се движат около текущите нива“, прогнозира Хари.