Меркел защити СЗО в разговор с лидерите от Г-7

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че спира финансирането за СЗО

21:28 | 16 април 2020
Обновен: 00:58 | 4 юни 2020
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел защити работата на Световната здравна организация (СЗО) по време на конферентен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп и останалите лидери на страните от Г-7, съобщава Bloomberg.

Държавните лидери разговаряха, тъй като някои страни се подготвят да смекчат ограничителните мерки срещу пандемията от коронавируса.

„Германският канцлер подчерта по време на разговора, че пандемията може да бъде победена единствено със силни и координирани действия в международен план“, заяви нейният говорител Щефен Зайберт. „В този контекст тя изрази пълната си подкрепа за СЗО, както и за други партньори“, допълни той.

Тръмп, който е тазгодишният домакин на Г-7, във вторник обяви, че САЩ спират временно финансирането за СЗО, тъй като организацията е приела данните на Китай за „чиста монета“ и не е споделила информация за пандемията, докато тя се разпространява.

Срещите на страните от Г-7 през тази година се провеждат онлайн, докато повечето страни са изправени пред дилемата кога точно да разхлабят ограничителните мерки. Тръмп коментира, че има желание да отвори отново най-голямата икономика в света възможно най-скоро, когато ситуацията го позволява. Очаква се американският президент да направи изявление по-късно тази вечер относно предстоящите действия.

В Германия Меркел започна бавния процес по рестартирането на икономиката, въпреки че се очаква някои ограничителни мерки в страната да останат в сила още няколко месеца.

Италианският премиер Джузепе Конте обмисля план за отслабване на ограниченията, докато Франция удължи своите, след като президентът Еманюел Макрон заяви, че страната не е достатъчно подготвена. Великобритания и Япония също удължиха извънредните положения.