Путин отмени парада за Деня на победата заради коронавируса

Руският президент заяви, че пикът на коронавируса в страната наближава

20:02 | 16 април 2020
Обновен: 19:22 | 5 юни 2020
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News

Президентът на Русия Владимир Путин отмени всички чествания в страната по повод Деня на победата на 9-ти май, включително и военния парад на Червения площад в Москва. По този начин пандемията от коронавируса възпрепятства плановете на руския лидер за грандиозни чествания за 75-годишнината от победата над Нацистка Германия, съобщава Bloomberg.

“Ще принудим заплахата от коронавируса да се оттегли и затова ще отложим всички събития, които са планирани за 9-ти май“, заяви Путин по време на конферентен разговор на Съвета за сигурност.

По традиция в годишния парад се включват хиляди военни и има мащабни демонстрации с танкове, ракети и изтребители. Путин заяви, че всичко това ще се проведе по-късно през тази година съвместно с други запланувани събития, но не посочи конкретна дата.

Путин бе поставил специално значение върху тазгодишния парад, като изпрати покани на всички лидери на държавите от Антихитлеристката коалиция от Втората световна война. Той се надяваше те да се присъединят на церемонията на Червения площад, въпреки че са наложили санкции срещу Москва заради анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. Президентът на Франция Еманюел Макрон прие поканата на Путин.

Също така руският президент се възползва от годишнината да призове лидерите на четирите постоянни членки на Съвета за сигурност към ООН Китай, САЩ, Франция и Великобритания да се съберат на преговори, за да обсъдят заплахите за международната сигурност.

По-рано през тази седмица Путин предупреди, че пикът на коронавируса в страната наближава, като зададе по-песимистичен тон спрямо предходни изявления за пандемията.

„Имаме много проблеми. Няма с какво да се похвалим и не бива да сваляме гарда“, коментира Путин. В четвъртък страната регистрира 3448 нови случая на коронавирус за последните 24 часа. Така общият брой на заразените в Русия достигна 27938, а починалите са 232.