Транспортът след кризата - повече коли и по-малко влакове

В Ухан, който бе епицентър на коронавируса, продажбите на автомобили се увеличават драстично

18:42 | 16 април 2020
Обновен: 10:10 | 6 юни 2020
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Преди седмица жителите на индийския щат Пенджаб можеха да погледнат на север и да станат свидетели на невиждана от десетилетия гледка. Ограничителните мерки и намаленото замърсяване на въздуха позволяваха на хората да виждат на разстояние от 100 мили, където се извисяваха величествените Хималаи, пише в свой анализ Bloomberg.

Няколко седмици преди това фотографът Габриел Дуарте засне чистото небе без облаци над Лос Анджелис, докато в града почти не можеха да се видят движещи се автомобили, които да отделят вредни емисии. И двете ситуации показват необичайното настояще, но трябва да се запитаме до колко това отразява бъдещето.

Анализаторът на Bloomberg Конър Сен написа публикация, в която отбелязва, че поради правилата за социална дистанция по отношение на транспорта е възможно в бъдеще да има повече коли и задръствания по пътищата. Според него това ще се случи след отслабването на мерките, тъй като хората ще продължат да избягват обществения транспорт. Хипотетичната теория на Сен вече се сбъдна в един от големите пазари – Китай.

По-рано през тази година дневният трафик на автомобили по магистралите в Китай бе по-слаб в сравнение със същия период от 2019 г. благодарение на ограничената активност заради мерките срещу коронавируса. Но от началото на март дневният трафик в страната постоянно е над нивата спрямо същия период през предходната година.

Купуването на автомобили в Ухан, който бе епицентър на коронавируса, се увеличава. Представител на германската компания Audi коментира, че има бум на продажбите след два месеца спокойствие. „Мислех, че продажбите ще бъдат замразени“, допълва той.

В САЩ операторите на обществения транспорт вече усещат негативното икономическо въздействие от ограничителните мерки. Сега метрото в Лос Анджелис изпълнява намаленото си неделно разписание всеки ден заради ниския брой пътуващи. Според репортерът от Los Angeles Times Лаура Нелсън съкращенията в сектора означават намаление на услугите с автобуси от 29% и 14-процентен спад на железопътните услуги.