Противоепидемичните мерки у нас се удължават до 13 май

Решението става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев

19:59 | 10 април 2020
Обновен: 18:11 | 4 юни 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Срокът на въведените противоепидемични мерки в България се удължава до 13.05.2020 г. със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. 

Посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях, остават забранени.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановени остават и учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации, като продължава дистанционната форма на обучение при възможност.

Провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други) също е преустановено.

Плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, както и свижданията във всички лечебни заведения също остават преустановени до 13 май.

Работодателите трябва да предоставят възможност за дистанционна работа на служителите си, а в случай на невъзможност, трябва да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.