Минимална заплата за 3 месеца ще получат артистите от свободния сектор

Мярката ще важи за независимите артисти, които са получавали до 1000 лева на месец през 2019 г.

09:48 | 10 април 2020
Обновен: 02:29 | 7 юни 2020
Снимка: Министерски съвет

Една минимална работна заплата заедно с осигуровките ще получат артистите от свободния сектор на изкуството за времето на извънредното положение и един месец след това, които през 2019 г. са имали доход до 1000 лв. на месец. Това заяви министърът на културата Боил Банов по време на извънреден брифинг.

"Демонстрираме грижата на държавата за хората на изкуството. Това не е социална помощ, това е грижа. След това от тях ще очакваме грижа и подкрепа за нашия дух", заяви Банов.

Културният министър припомни, че са подсигурени заетите в държавните културни институции за 6 месеца, като тделно от това се разработва механизми за след извънредното положение.

На брифинга стана ясно, че се разработват механизми, които да бъдат използвани след края на извънредното положение. "Целта е да дадем възможност за увеличение на бюджетите на творческите проекти", уточни културният министър.

По думите на Банов идеята е не просто да спасят сектора, а да дадат възможност за неговото развитие.

Социалният министър Деница Сачева коментира, че очакванията са да бъдат подкрепени близо 1200 души чрез тази мярка, което ще струва около 2.7 млн. лв. 

Освен това социалният министър отбеляза, че заявленията по програмата 60 на 40 до момента са 1553, а вчера са регистрирани 4670 безработни.