Финансовите министри на ЕС влизат в пореден спор заради коронавируса

Към момента изглежда, че разделителните линии между северните държави и Италия трудно могат да се преодолеят

20:45 | 9 април 2020
Обновен: 15:50 | 3 юни 2020
Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските финансови министри са се насочили към поредната конфронтация и едва ли ще стигнат до консенсус и на днешното заседание. Опасността от безпрецедентна рецесия в региона явно не е достатъчна, за да изглади различията между правителствата относно разпределянето на тежестта по отношение на мерките за възстановяването на икономиките на Стария континент, съобщава Bloomberg.

Днешното начало на видео конференцията бе отложено, след като вчера протекоха интензивни преговори за постигането на споразумение за пакет от мерки за 540 млрд. евро в подкрепа на икономиката. Евентуалният неуспех за сключването на сделка след дълги преговори би изтрил надеждите, че регионът ще остане невредим след икономическите удари заради кризата от коронавируса.

„Тук няма пътници в първа класа. Или потъваме заедно, или плуваме заедно“, написа в профила си в Twitter ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено преди началото на конференцията. „Добрите новини са, че сме близо до сделка“, добавя той.

Предложеният пакет включва съвместен фонд за осигуряване на заетост за 100 млрд. евро, изграждането на инструмент на Европейската инвестиционна банка, чиято цел ще е да осигури 200 млрд. евро ликвидност на компаниите, както и кредитни линии в размер до 240 млрд. евро от спасителния фонд на еврозоната. Спорът е породен заради условията на тези кредитни линии, както и заради перспективата за създаването на нов фонд, който ще издава дълг, подкрепен от всички страни членки на ЕС.

Австрия, Германия и Холандия продължават да са против всякакви намеци за споделен дълг. Австрийският финансов министър Гернот Блюмел заяви, че предложенията за създаването на фонд, който ще използва „иновативни финансови инструменти“, не са приемливи. „Този език отваря вратата за споделяне на дълга и затова ние сме против“, коментира той.

Втората спорна точка е отпускането на заеми от Европейския стабилизационен механизъм. Това е т.нар. спасителен фонд на еврозоната, който обикновено отпуска заеми на държави в затруднено положение при строги условия. Северните държави, ръководени от Нидерландия, се противопоставят на отпускането на заеми, без да има строги условия. Това предизвиква голямо недоволство от страна на Италия.