Световната търговия може да отчете най-големия спад от Голямата депресия

Според единия сценарий на Световната търговска организация глобалният БВП ще се свие с 8.8% през 2020 г.

20:15 | 8 април 2020
Обновен: 05:17 | 6 юни 2020
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Пандемията от короанвируса може да предизвика най-големия колапс в международните търговски потоци от края на Втората световна война, предупреждава Световната търговска организация, цитирана от Bloomberg.

В свой доклад базираната в Женева институция представя два възможни сценария за глобалната търговия през следващите години. В него се посочва, че безпрецедентният характер на здравната криза може да предизвика широк спектър от резултати.

При оптимистичен сценарий организацията отбелязва, че световната търговия със стоки може да се понижи с 13% през 2020 г. и да се възстанови с 21% през 2021 г. При този сценарий световният вътрешен продукт може да се понижи 2.5% през тази година и да нарасне със 7.4% през 2021 г.

При песимистичния вариант обемът на световната търговия със стоки ще се понижи с 32% през тази година, а през 2021 г. е вероятно увеличение от 24%. При тази ситуация световният БВП би се свил с 8.8% през тази година, а през 2021 г. ще отчете ръст от 5.9%.

Ако бъде постигнат оптимистичният вариант, прогнозата на СТО ще надмине поставения през 2009 г. рекорд, когато световната търговия отчете спад от 12%, а брутният вътрешен продукт се сви с 2%. А ако песимистичният вариант се сбъдне, това ще бъде най-драстичният спад от Голямата депресия насам.

„Тези цифри са грозни, но няма как да ги заобиколим“, коментира директорът на СТО Роберто Азеведо. „Все пак бързото възстановяване е възможно. Днешните решения ще определят темпа на бъдещото възстановяване и перспективите пред глобалния растеж“, обяснява той.