Япония ще стимулира фирми да изместят производството си извън Китай

Предвидени са 2 млрд. долара за компаниите, които изместят производството си обратно в Япония

15:10 | 8 април 2020
Японският министър-председател Шиндзо Абе. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Японският министър-председател Шиндзо Абе. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Япония ще разпредели 2.2 млрд. долара от своя рекорден икономически пакет от стимули, за да помогне на японските компании да изместят производството си извън Китай. Основната причина за този ход е, че коронавирусът нарушава веригите на доставки на двата основни търговски партньора, съобщава Bloomberg.

Разширеният бюджет, чиято цел е да компенсира пагубните ефекти на пандемията, включва 220 млрд. йени (2 млрд. долара) за компании, които прехвърлят производството си обратно в Япония и 23.5 млрд. йени за тези, които ще изместят производството си в други държави. Това разкриват подробностите от плана на правителството, който бе публикуван онлайн.

Ходът на Токио съвпада с периода, когато трябваше да се чества сближаване на отношенията между Китай и Япония. Китайският президент Си Дзинпин трябваше да бъде на официално посещение в Япония. Това щеше да бъде първата такава визита от десетилетие, но тя бе отложена заради разпространението на коронавируса. Към момента не е насрочено ново посещение.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония. Но китайският внос към Япония се сви почти наполовина през февруари. Това доведе до недостиг на ключови компоненти за японските производители.

Ето защо бе подновена темата японските фирми да намалят зависимостта си от Китай. Преди месец правителственият съвет по бъдещите инвестиции обсъди необходимостта производството на продукти с висока добавена стойност да бъде изместено обратно в Япония. Освен това се водиха преговори производството на други стоки да бъде диверсифицирано в Югоизточна Азия.

Япония изнася за Китай много по-голям дял компоненти и частично завършени продукти в сравнение с други големи индустриални държави. Все пак предстои да се види как тази политика ще се отрази на дълго продължилите усилия на японския премиер Шидзо Абе да възстанови отношенията между Токио и Пекин.