Парламентът прие актуализацията на бюджета на второ четене

Таванът за поемане на държавен дълг се увеличава до 10 млрд. лева

08:10 | 7 април 2020
Обновен: 08:20 | 7 април 2020
Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

След дълги и разгорещени дебати депутатите приеха окончателно две точки – за актуализцията на бюджета и за замразяването на възнагражденията на народните представители, министрите, премиера и членовете на политическите кабинети до края на извънредното положение. По този начин от 1-и април до отмяната на извънредното положение, вместо да получават повече пари заради скока на средната заплата в обществения сектор през последното тричесечие и да се разписват срещу най-малко 4248 лв. месечно, законотворците няма да вземат нито лев, съобщава Investor.bg.

Промените бяха одобрени на второ четене с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и няколко независими депутати. „Против“ гласуваха единствено народни представители от групата на БСП.

Според приетите промени се предвижда дефицит от 3.5 млрд. лева в края на тази години и повишаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2.2 млрд. на 10 млрд. лева. Но Министерството на финансите ще се стреми да запълни 

Максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Предвидени са 1,4 млрд. лева трансфер към държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60 на 40" за подпомагане на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие /ББР/ със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР. По този начин ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

За сега останалата част от одобрения нов лимит на държавния дълг от 10 млрд. лева ще бъде ликвиден буфер, а финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда да не се стига до изтеглянето на цялата сума, но посочи, че са отворени всичките възможности - на вътрешния и външен пазара, както и от международни финансови институции, предаде БНР.

Разработва се и всеки момент ще бъде пусната програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит със сериозен гратисен период от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ по време на дебатите.