Японският пакет от стимули ще достигне рекордните 989 млрд. долара

Икономическите мерки ще бъдат въведени на два етапа

16:20 | 6 април 2020
Обновен: 22:54 | 3 юни 2020
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images/Bloomberg

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе представи пакет от стимули за 108 трлн. йени (989 млрд. долара), който е най-големият в историята на страната. Целта е да се спаси ударената от коронавируса икономика, докато Токио и още 6 икономически хъба ще са в извънредно положение, съобщава Bloomberg.

Пакетът, който се равнява на 20% от икономическото производство на страната, ще включва раздаване на пари в брой на обща стойност от 6 трлн. йени за домакинствата и малките фирми, които са засегнати от вируса. Предвиждат се и отсрочки за разходите за данъци и за социални услуги, коментира Абе.

Премиерът обяви, че планира да въведе официално извънредно положение най-рано до вторник в Токио, както и в трите съседни перфектури – Хього, Фукуока и Осака. По думите му детайлите за пакета от стимули и допълнителния бюджет за неговото финансиране ще бъдат обявени във вторник.

Първият етап от пакета планира да прекрати загубата на работни места и фалитите, докато втората част, която ще започне след овладяването на вируса, предвижда V-образно икономическо възстановяване, става ясно от документ на правителството.

„Подробностите около мерките и точните цифри се обсъждат до последната минута“, коментира председателят на управляващата партия Фумио Кишида.

Икономистите очакват икономиката на Япония да навлезе в тежка рецесия, след като пазарите бяха парализирани, олимпийските игри бяха отменени, а столицата е пред извънредно положение и въвеждането на много строги мерки.

Според документа Япония планира да осигури помощ от 300 хил. йени за по-бедните домакинства, които се претърпели загуби заради коронавируса. Домакинствата с деца също ще получат помощи.

Мерките включват и големи субсидии за фирмите, които са задържали служителите си на работа. Компаниите, които са ударени от вируса, ще имат правото да отложат декларирането на печалбата си и местните данъци за година. А по-малките бизнеси ще усетят понижаване на данъка върху притежаваните от тях имоти почти до нула.