ЕС ще предостави 600 хил. теста за коронавирус на България

20 млн. лева месечно ще струва на държавата скринингът на граждани за вируса

13:00 | 27 март 2020
Обновен: 04:42 | 6 юни 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

20 млн. лева на месец ще струва на държавата скринингът на граждани за коронаривус. Той ще се извършва с три вида тестове, а те ще се определят спрямо пика на разпространението на заразата в страната, обяви председателят на кризисния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

На брифинга Мутафчийски представи графика, която показва на кой етап би следвало да се използват тестовете. Той обясни, че т.нар. PCR тестове са най-достоверни и те дават възможността за изследването на до 1200 случая на ден. По думите му Европейската комисия предвижда да бъдат отделени 600 хил. теста от този тип за България.

Вторият вид тест е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, докато третият начин за установяване на заболяването е чрез т.нар. бързи тестове.

„От тези тестове може да се правят между 5 хил. и 20 хил. на ден. Това означава, че трябва да се правят 300 хил. теста на месечна база, което ще струва 10 млн. лева на месец“, заяви той.

След Мутафчийски взе думата министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той обяви, че към момента 24 хил. души в страната са с наложена задължителна карантина.

Образувани са над 200 досъдебни производства за лица, които не спазват наложената карантина.

По време на брифинга стана ясно, че служители на тол системата са включени в контрола на трафика на КПП-тата, а основните проблеми са с потока от пътуващи между София и Перник.