Глобалният отговор срещу коронавируса е подкрепа за над 3 трлн. долара

Редица правителства бързо приемат мерки в подкрепа на засегнатия от коронавируса бизнес

18:45 | 18 март 2020
Обновен: 18:52 | 18 март 2020
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Коронавирусът продължава да се разпространява в световен мащаб в различни държави, училищата и университетите затварят, блокирането на граници се превръща в нещо обичайно, кина, клубове, барове, фитнес зали, ресторанти спират дейност, а компаниите препоръчват на служителите си да работят от вкъщи, обобщава Bloomberg.

Ето защо правителствата по света обещават или обмислят осигуряването на фискална подкрепа в размер на общо над 3 трлн. долара. Предложенията за помощ са различни. Те варират от гаранции по банкови заеми до разсрочено плащане на данъци и дори предоставянето на пари в брой.

Европейската централна банка увеличи ликвидността за банките в еврозоната и разхлабва капиталовите изисквания. Освен това ЕЦБ изкупува допълнително облигации за 120 млрд. евро. От друга страна, САЩ въвежда стимули на стойност 1.2 трлн. долара. А ето и как реагират някои от засегнатите държави от разпространението на коронавируса.

Бразилското правителство планира да разпредели близо 30 млрд. евро. Половината от тях ще бъдат използвани в подкрепа на бедните и възрастните. Кредиторите получиха и по-голяма гъвкавост да използват капитала.

Канадското правителство отделя 1 млрд. канадски долара (702 млн. долара) за финансиране и нов кредит в размер на 10 млрд. канадски долара. Централната банка понижи лихвите с 1% и разхлаби капиталовите изисквания, за да стимулира кредитите.

Франция забранява ненужното придвижване и е предвидена глоба за нарушители. Училищата, баровете, фитнес залите и ресторантите са затворени. Магазините за хранителни стоки и аптеките остават отворени. Ще се правят проби за коронавирус, само ако лекарите считат, че е необходимо. Бюджетът за извънредното положение предвижда разпределянето на 45 млрд. евро.

В Германия повечето обществени и частни събития са отменени. Баровете, кината и музеите са затворени. Супермаркетите остават отворени, включително и в неделите. Всички пациенти с респираторни симптоми ще бъдат тествани. Германското правителство ще осигури 550 млрд. евро за отпускане на заеми на бизнеса от централната банка.

Италианският пакет от стимули е на стойност 25 млрд. евро. Предвижда се национализацията на авиокомпанията Alitalia и финансиране за бизнеса и индивидуални лица.

Конгресът в САЩ обсъжда да инвестира 1.2 трлн. долара. Обмисля се и идеята да се осъществят директни плащания в размер на хиляда долара на американски граждани в рамките на две седмици.