Дете на 9 години е новият случай с коронавирус в България

Заразените у нас вече са 52

10:06 | 16 март 2020
Обновен: 10:10 | 16 март 2020
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: БГНЕС
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: БГНЕС

Дете на 9 години е новият потвърден случай с коронавирус в България, обяви по време на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с коранавируса ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски. Така заразените с коронавирус в страната стават 52, след като вчера бяха регистрирани 8 нови случая.

Той обясни, че детето е с английско гражданство и е било на ски в Банско. „Преди да пристигне в България, чичо му, който в момента е у нас, е бил контактен със сестра си, заразена с коронавирус. Това е пореден пример за върховна безотговорност“, отбеляза Мутафчийски.

По думите му вече се забелязва тенденция на спазване на препоръките и издадените заповеди.

Мутафчийски изрази своите притеснения и за ситуацията в южната ни съседка Гърция, която е най-силно засегнатата страна на Балканите. Случаите до момента там са над 330. „В Гърция се обмисля въвеждането на забрана за излизане от вкъщи“, заяви Мутафчийски.

Общият брой на потвърдените случаи в световен мащаб е 170 хил., а смъртните случаи са над 6.5 хил. Италия остава най-силно засегнатата страна на Стария континент. Там потвърдените случаи вече са близо 25 хил.