Въпреки коронавируса: Във Франция се провеждат избори

Френските граждани гласуват за кметове на над 35 хил. общини в страната

15:58 | 15 март 2020
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Френските избиратели днес излизат да гласуват за кметове на общини, след като страната въведе строги мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса. Това са най-мащабните избори в Европа, откакто Старият континент се превърне в епицентър на пандемията, съобщава Bloomberg.

Вотът, на който ще бъдат избрани кметове на над 35 хил. общини, се провежда само ден, след като правителството нареди затварянето на кафенета, ресторанти и други бизнеси. Броят на потвърдените случаи с коронавирус във Франция се удвои през последните 72 часа до над 4.5 хил. Училищата са затворени, а пътуванията са ограничени.

В централния 11-ти избирателен район в столицата Париж около 15 души се бяха наредили на опашка в 10 часа местно време, за да упражнят правото си на глас. Не всеки от тях спазваше препоръчителната дистанция за безопасност от 1 метър. Антибактериален гел е на разположение за избиратели преди и след гласуване, а химикалките се почистват след всяко ползване. Към 12 часа местно време избирателната активност в столицата е била 18.4%, докато по същото време на предходни избори през 2014 г. е била 23.2%.

„Не смятам, че бе добра идея да се проведат сега тези избори. Според мен по-възрастните хора няма да успеят да гласуват. Това може да е решаващо за крайния резултат. Не изглежда много демократично“, коментира един от наредилите се на опашка за гласуване.

Увеличеният брой на потвърдени случаи с коронавирус накара редица правителства да наложат ограничения върху обществения живот, които са предизвикателство за нормалното функциониране на демокрацията.

Френският президент Еманюел Макрон обмисляше да отмени изборите, но отстъпи след обсъждания с опозиционните партии, които очакват да регистрират по-добри резултати на днешния вот. Последните социологически проучвания показват спад на доверието към Макрон, а опозицията срещу предложената от него пенсионна реформа остава силна, въпреки че протестите стихнаха. Партията на Макрон е издигнала кандидати само в половината от големите градове.