За справянето с бежанските кризи е важно ЕС и Турция да се сближат

Доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор, В развитие, 13.03.2020

20:01 | 13 март 2020
Обновен: 20:03 | 13 март 2020

Темата за миграционните вълни и бежанските кризи е сред основните в дневния ред на международната политика на 21-ви век. Тази тема не може да бъде избягана и тя е една от тези, които най-много ни обединяват. Това каза доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Миграционните процеси през 21-ви век са предизвикани най-вече от големите местни конфликти и последващите регионални кризи". 

Тя отбеляза, че войната срещу световния тероризъм не приключва в Афганистан и Пакистан, както принципно е замислена, а се превръща в поредица от военни операции в различни части на света. 

"Основни източници на бежански потоци от Азия са Пакистан, Афганистан, Ирак и Сирия, а от Африка са Бурунди, Еритрея, Централноафриканска република, ДР Конго, Судан, Южен Судан и Сомалия".

По думите ѝ към момента Европа е основна приемаща територия на бежанци и мигранти. "Това е обяснимо от гледна точка на териториалната близост на Стария континент по отношение на тези конфликти", уточни тя.

"Трябва да свикнем, че миграцията и бежанските вълни са част от политическия дневен ред на 21-ви век и те непосредствено касаят Европа". 

Според нея стратегията на ЕС за Близкия изток, който е основният източник на бежанци и миграция, трябва да бъде обсъждана в контекста на отношенията му с Турция. Тя смята, че ролята на страната е много трудна и комплексна. 

"Важно е ЕС и Турция да сближат и канализират отношенията си и да се отнасяме към Анкара с разбиране за деликатната ѝ позиция".

Очаквайте видео с целия разговор.