Климатичните промени може да изтрият милиарди долара от месната индустрия

Търсенето на месо в дългосрочен план ще се понижи, показва прогноза на Fairr

17:49 | 12 март 2020
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Глобалното затопляне и засилената конкуренция от базираните на растителна основа протеини може да нанесат тежък удар върху печалбите на големите производители на месо в дългосрочен план, ако не си променят стратегията, съобщава Bloomberg, като цитира прогноза на глобалната инвеститорска мрежа Fairr.

Според прогнозата затоплянето ще увеличи смъртността на едрия рогат добитък и други животни, слабата реколта ще увеличи разходите за хранене на животните, а свързаните с опазването на околната среда данъци ще намалят търсенето на месо. Проучването цели да помогне на инвеститорите да оценят по-добре влиянието на климатичните промени върху акционерните им дялове.

Междувременно редица правителства предприемат по-строги политики за вредните емисии, за да изпълнят целите на Парижкото споразумение за климата. Ето защо инвеститорите търсят начини да адаптират стратегиите си спрямо променящия се свят. А Fairr, чиито членове управляват активи за 20 трлн. долара, прогнозира по какъв начин може да бъдат засегнати компаниите от климатичните промени и прехода към нисковъглеродна икономика.

Според единия сценарий покачване на температурата на Земята с 2 градуса по Целзий до 2050 г. ще свие печалбите на пет големи компании за месо с поне 30%, което се равнява на няколко милиарда долара. Това ще се случи, ако не ограничат фокуса си върху пилешко и говеждо месо, или увеличат пазарния дял на алтернативни протеини, отбелязват от Fairr.

Добитъкът отговаря за близо 15% от вредните емисии във въздуха в световен мащаб и е сред основните причини за обезлесяването. Въпреки това повечето компании в бранша не са положили достатъчно усилия, за да анализират влиянието на климата върху техните операции, става ясно от проучването на Fairr.

“Тези инструменти са първата стъпка, за да се помогне на инвеститорите и компаниите да разберат за риска и възможностите измененията в климата в сектора“, коментира основателят на Fairr Джеръми Кулър. По думите му когато става дума за влиянието на климата върху месната индустрия, числата са прекалено големи, а обемът на щети върху околната среда е твърде съществен, за да бъде игнориран от инвеститорите.