Правната битка между ЕС и Полша едва сега започва

В бъдеще страните членки на ЕС може да спрат да зачитат съдебните решения на Полша

07:56 | 11 март 2020
Снимка: Omar MarquesBloomberg
Снимка: Omar MarquesBloomberg

Спорът на Полша с Европейския съюз (ЕС) относно политическото преследване на съдии в страната се разширява, пише Bloomberg.

В началото на тази седмица Съдът на ЕС проведе изслушване, което е част от намеренията на Европейската комисия (ЕК) да прекрати дисциплинарния режим за съдии в Полша. Според европейските регулатори той подкопава демокрацията. Очаква се решението да бъде взето скоро.

Варшава използва сблъсъка, за да засили обществената подкрепа за управляващата партия „Право и справедливост“ преди президентските избори, които ще се проведат през май. Министър-председателят на източноевропейската страна Матеуш Моравецки е готов да игнорира решението на съда в Люксембург, твърди висш полски политик, пожелал да запази анонимност.

Полша получава повече помощ на нетна база от всеки друг член на ЕС и е ключов пример от проекта за европейска интеграция след края на Студената война. Но сега страната създава главоболие за икономическата общност, която се справя с различни проблеми, като разпределянето на бюджета след Brexit, бежанска вълна и разпространението на коронавируса.

Противоречията между Варшава и Брюксел относно съдебната система на страната започнаха след идването на власт на „Право и справедливост“ през 2015 г. Тези 5 години ефективно осигуриха влияние върху съдебната система на една политическа партия. Според доклад за нивото на управление на принципите на правова държава Полша изостава само от Турция и Унгария от всички държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ЕС.

Полша игнорира решенията на Върховния съд и тази година прокара закон, който предвижда наказателни мерки срещу съдиите, които следват европейските правни процедури. Близо 60 съдии са били преследвани на база на този закон, показва доклад на Асоциацията на полските съдии от 29-ти февруари.

Сред мерките са търсене на наказателна отговорност, намаляване на заплатите с 40%, принудително осъществяване на трансфери и атаки в социалните мрежи. Представител на Министерството на правосъдието подаде оставката си през август миналата година след обвинения, че ръководи кампания срещу съдии, които критикуват правителството. Преди седмица Полша повдигна обвинения срещу съдия, който постави под съмнение законността на действията на правителството.

„Съдебната система на Полша е болна. Ако не се предприемат мерки, това ще се отрази и на съвместната европейска правна рамка“, коментира Михал Ваврикиевиц, полски адвокат.

Президентът Андрей Дуда вече започна кампанията си за своето преизбиране.

„Аз съм президентът на Полша и обещавам, че няма чуждестранни сили да ни налагат как да се справяме с вътрешните ни проблеми. Да, ние сме част от ЕС, но на първо място е Полша“, заяви Дуда през януари.

Според Доналд Туск, бивш министър-председател на Полша, партията „Право и справедливост“ не разбира процесите по вземане на решения в ЕС на базата на консенсус.

Сега Полша е на прага да напусне взаимосвързаната правна система на ЕС. Това може да означава, че полските съдебни решения няма да бъдат зачитани от европейските партньори. Преди седмица германски съд отхвърли молба за екстрадиция на Варшава с аргументите, че не може да се гарантира справедлив процес в Полша.