Петролната война ескалира: Рияд планира мащабно увеличение на добива

Русия отговори, че може да повиши прозивдоството си с още половин милион барела дневно

12:25 | 10 март 2020
Снимка: Matthew Martin/Bloomberg
Снимка: Matthew Martin/Bloomberg

Русия и Саудитска Арабия навлизат в нов етап на своята петролна война с поредни закани за увеличаване на добива, съобщава Investor.bg

След като стана ясно, че „Роснефт“ също възнамерява да увеличи производството си от следващия месец, сега е ред на Рияд да увеличи залога. Държавната саудитска компания Saudi Aramco обеща да започне производство на рекордните 12,3 млн. барела петрол на ден от април – мащабно увеличение на добива, което ще наводни пазара.

Повишението – с над 25% спрямо предходния месец, извежда производството на Aramco над максималния му устойчив капацитет, съобщава Bloomberg. Това означава, че кралството дори ще бръкне в стратегическите си резерви, за да стовари на пазара колкото се може повече „черно злато“ и то колкото се може по-бързо. През февруари Саудитска Арабия е произвела около 9,7 млн. барела дневно.

Това е поредната маневра в поне на пръв поглед обещаващата да продължи дълго ценова война между Русия и Саудитска Арабия. В понеделник цените на двата основни сорта петрол поевтиняха с по 25% - най-големият еднодневен спад от Войната в Персийския залив от 1991 г., което на свой ред доведе до паника и разпродажби на фондовите пазари.

Цените на петрола, които се възстановяват във вторник след историческите си понижения от предходния ден, незабавно сдадоха от ръста си. Поскъпването на сорта Брент намаля до 4%, но минути след 11:30 ч. се възстанови отново до 6% или 36,4 долара за барел. Американският лек суров петрол от своя страна поскъпва с близо 7% до 33,3 долара за барел, запазвайки представянето си от по-рано през деня.

Незабавен отговор на решението на Рияд последва от Москва. Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Русия има капацитета да увеличи добива си с 500 000 барела на ден. Това би извело добива в страната до 11,8 млн. барела на ден, или нов рекорд.

Продължението четете в Investor.bg.