Русия е готова за ценова война: Роснефт планира ръст на добива на петрол

Според анализатори руската компания може да увеличи производството си на петрол с 300 хил. барела на ден в рамките на седмица

18:04 | 9 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна петролна компания "Роснефт" може да увеличи продукцията си веднага след изтичането на сделката за свиване на производството, постигната между Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознат с процесите анонимен източник.

Тези коментари, които са първата руска реакция на обявената от Саудитска Арабия война на цените на петрола, подсказват, че "Роснефт" ще започне да покачва производството си на петрол най-рано от 1-ви април.

Източникът на Bloomberg твърди, че компанията се е подготвила за всеки възможен сценарий и че ще издържи на текущия спад в цените на петрола. По думите му анализаторите, които прогнозират, че "Роснефт" може да увеличи производството си с 300 хил. барела на ден в рамките на седмица, са много добре информирани.

Изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин е близък поддръжник на руския президент Владимир Путин и бе един от най-влиятелните представители на сътрудничеството на Кремъл със Саудитска Арабия и останалите страни членки на ОПЕК за намаляването на добива на петрол.

Преди седмица във Виена министри на Русия, Саудитска Арабия и други страни членки на ОПЕК не успяха да постигнат споразумение за удължаването на свиването на производството на петрол след 1-ви април.

Саудитска Арабия рязко намали цените на петрола си, което доведе до срив от над 20% на фючърсите на лекия суров петрол.

Листнатите на борсата в Лондон акции на "Роснефт" поевтиняват с близо 20% в понеделник.