България отменя всички културни събития на закрито заради коронавируса

Премиерът Бойко Борисов призова да няма презапасяване с хранителни продукти

13:25 | 8 март 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни в началото на извънредното заседание на правителството във връзка с 4-те доказани случая на коронавируса у нас, съобщава Investor.bg.

Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение, каза министър-председателят, цитиран от БНР.

Той подчерта, че личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани, добави премиерът.

От думите му стана ясно, че пред болниците ще има патрул, който да сигнализира, ако има нерегламенитрани свиждания.

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, каза Борисов. И обясни, че са платени още 4000 нови теста за коронавируса, към трите хиляди, които имаме. Според него те ще са достатъчни.

"След края на Министерския съвет сме се уговорили да се подпише договорът в Турция, за да може камионът да тръгне към България. Даже няма да чакат и плащането. Другите следващите мерки ще ги кажем една по една, тъй като искам мерките да ми ги предложат най-добрите специалист в щаба, за да бъде лишено от всякаква политическа оценка решенията, които се взимат. Ако някой може да намери по-добри специалисти, да ги доведе", допълни още Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“

Той съобщи, че в 14 ч. е извикал представители на големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. Както и че От Турция са договорени 50 хиляди защитни маски. Борисов смята, че рамките на месец може произведем 3 милиона маски.

Той нареди на здравния министър Кирил Ананиев лично да отиде в Габрово и Плевен да провери на място ситуацията.

Да, има планирани мероприятия, но ние сега със заповед ще ги отменим, каза още премиерът.

„Забранявам ви да си ходите в министерствата, за да сте ми на разположение 24 часа“, обърна се Борисов към министрите. 

Още по темата четете в Investor.bg.