България може да предоговори всички цени за доставката на газ

Шансовете за успешно предоговаряне на цените са големи, смята ръководителят на ICGB Теодора Георгиева

17:00 | 6 март 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Популярната българска поговорка „Много хубаво не е на хубаво“ скоро може да не бъде валидна поне за енергийния сектор на страната ни. След като години наред България плащаше една от най-скъпите цени за природен газ от Русия, сега София може да ползва успеха в предоговарянето на цената на руски газ като лост за договаряне на по-ниски цени и от други вносители, съобщава Investor.bg.

„България разполага със сериозни лостове за предоговаряне на ценообразуващата формула по бъдещи договори за доставка на природен газ на база постигнатото споразумение с „Газпром“, заяви за Investor.bg съизпълнителният директор на проектната компания „Ай Си Джи Би“ ЕАД Теодора Георгиева. "Ай Си Джи Би“ ЕАД е компанията, която отговаря за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, съфинансирана по Европейската енергийна програма за възстановяване на Европейския съюз. Подобно мнение изказа преди дни директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов - по отношение на азерския газ. 

„Отчитайки постигнатото с „Газпром“, както и доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ и други източници, България вече се позиционира по различен начин и шансовете за успешно предоговаряне на цените и в договора с Азербайджан са по-големи. Разбира се, говорим за енергиен микс, който трябва да е максимално диверсифициран в портфолиото на „Булгаргаз“, както и хеджиран с цел да се минимизират негативните ценови флуктуации на пазара, породени от по-високи цени в хъбовете или цените, свързани с нефтения индекс“, коментира Георгиева. Според нея има голяма вероятност за успешни преговори за доставка на газ и от други източници, например от САЩ и Катар.

Подобно мнение пред Investor.bg застъпи и старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. Според него заради факта, че голяма част от внасяния в България природен газ идва от Русия, но вече на значително по-ниски цени, „Булгаргаз“ ще преговаря с Азербайджан за по-добри ценови условия. В интервю за Investor.bg експертът посочи, че икономически България няма интерес да купува азерски газ при сегашните условия, след като цената на ресурса от Русия вече е предоговорена в посока надолу с 40,3%.

Получава се така, че вместо България да се дистанцира от енергийното влияние на Русия, тя всъщност има икономическата изгода да продължава да купува руски газ, коментира още Стайков.

По неговите думи допълнителен вариант за диверсификация са доставките на втечнен природен газ (LNG) от терминалите в Гърция.