ЕС вече няма извинение да не налага санкции срещу Иран

Два доклада на Международната агенция за атомна енергия потвърждават, че Иран увеличава ядрените си запаси

09:40 | 8 март 2020
Президентът на Иран Хасан Рухани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Президентът на Иран Хасан Рухани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

През последните 2 седмици провалът на иранския режим по отношение на справянето с широкото разпространение на коронавируса в страната и нарастващата опасност за съседните държави отне вниманието от друг ключов казус в региона. Но два тревожни доклада на Международната агенция за атомна енергия (IAEA) относно ядрената активност на Иран послужиха като важно напомняне, пише Боби Гош в свой анализ за Bloomberg.

Тези доклади би трябвало да шокират европейските лидери на фона на сключената ядрена сделка от 2015 г. и би следвало Европейският съюз (ЕС) да обмисли варианта за налагането на санкции срещу Техеран за нарушаването на споразумението.

Ядреният регулатор на ООН твърди, че инспекторите на организацията не получават достъп до някои от обектите, където се смята, че има ядрена активност. „Агенцията има съмнения за потенциални недекларирани ядрени материали и ядрена активност в три зони в Иран, които не са оповестени от правителството“, се посочва в доклада на IAEA. 

Във втория доклад се потвърждава, че Иран продължава да разширява ядрените си запаси и така нарушава Съвместния всеобхватен план за действие, който бе сключен с големите световни сили. Сега страната разполага с 1020 килограма ниско обогатен уран. Той е достатъчен, за да бъде превърнат с допълнителна обработка в ядрено оръжие, ако режимът пожелае.

Но когато към тези доклади се добави опитът на Иран в тайните ядрени разработки и последните заплахи на режима, неизбежното заключение е, че Техеран вероятно подготвя ядрено оръжие. Но за европейската страна вторият доклад е нова възможност да порицае решението на администрацията на Тръмп от 2018 г. да изтегли САЩ от ядрената сделка и да наложи санкции срещу ислямската република.

Нестихващият гняв на ЕС към Тръмп за едностранното изтегляне на САЩ от споразумението е разбираем. Недоволството срещу санкциите на Вашингтон е рационално, тъй като ограниченията възпрепятстват достъпа на европейските компании до бизнес на стойност милиарди евро в Иран. Но пасивността на Брюксел пред ядрената мощ на Техеран е опасна. Това показва, че изнудването на режима работи. Сега ЕС може да се аргументира, че налагането на санкции срещу Иран по никакъв начин не е знак за одобрение на действията на администрацията на Тръмп, а просто вече няма никакви извинения за липсата на мерки.