Стандартен европейски формуляр защитава правата на кредитополучателите

Адв. Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), В развитие, 04.03.2020

19:26 | 4 март 2020
Обновен: 19:28 | 4 март 2020
Адв. Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адв. Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стандартният европейски формуляр за предоставяне на информация при потребителски кредити е документ, който обединява информация, свързана с потребителския кредит – всички такси, лихви и задължителни елементи, които потребителят ще трябва да върне след срока на договора. Това каза адв. Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Потребителите не са задължени да изискват този формуляр, но компаниите са задължени да го предоставят, когато отпускат потребителски кредит".

Той обясни, че този документ дава възможност да се сравнят различни оферти на различни кредитори. "Така се дава възможност за вземането на информирано решение", допълни Цветанов.

"Този документ дава възможност за много бърза преценка – каква е сумата, която бихме желали да изтеглим, и каква е сумата, която следва да върнем".

Според него компаниите, които са отговорни към потребителите, са тези, които съществуват от дълго време на българския пазар и са се задължили да спазват по-високи стандарти.

"Това са членовете на една от двете асоциации в бранша, които са се задължили да спазват етични правила".

По думите му българите имат нужда от повишаване на потребителската си култура.

"Таксите, които се начисляват във връзка с отпускането на кредита са много свързани с разходите, които се правят за проучването на потребителя. Условията при всеки кредит могат да бъдат различни".

Вижте целия разговор във видеото.