САЩ затягат контрола за пътувания заради коронавируса

Във Вашингтон е обявено извънредно положение заради първия смъртен случай от вируса

10:23 | 1 март 2020
Сан Франциско, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Сан Франциско, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

САЩ засилват ограниченията за пътувания заради разпространението на коронавируса. Администрацията на президента Доналд Тръмп забранява на всеки чужденец, който е посетил Иран през последните 2 седмици, да влиза на територията на САЩ, обяви вицепрезидентът Майк Пенс, цитиран от Bloomberg.

Освен това американците ще бъдат съветвани да не пътуват до Италия и Южна Корея, които са сред най-силно засегнатите страни от вируса. През последните дни Тръмп говори за риска от коронавируса заради влиянието върху пазарите и нарастващите случаи на заразени. В Италия случаите на коронавирус вече са над 1100.

Междувременно губернаторът на Вашингтон Джей Инсли обяви извънредно положение в щата, след като бе регистриран първият смъртен случай от коронавируса. „Ситуацията предполага да се предприемат проактивни мерки, за да се осигури безопасността на живеещите в щата“, заяви Инсли в официално изявление.

Тръмп обяви, че заразените с коронавирус в страната са 22 и се очакват още случаи. Състоянието на четирима от заразените е критично.