Националист може да оглави новото правителство на Словения

По този начин влиянието на популизма в региона се засилва

18:20 | 26 февруари 2020
Снимка: President Borut Pahor
Снимка: President Borut Pahor

Словенският опозиционен лидер Янез Янша спечели шанс да формира ново правителство. Това означава, че може да се създаде националистическо правителство в регион, който от години изпитва трудности в борбата с популизма, съобщава Bloomberg.

Президентът Борут Пахор номинира Янша за министър-председател. Преди месец бившият премиер Марян Шарец си подаде оставката, тъй като се стреми да спечели по-голямо мнозинство в парламента. Но вместо това Янша успя да получи подкрепата на две партии от вече разпадналата се коалиция на Шарец.

Този ход поставя властта в ръцете на най-крайно дясната партия в Словения и може да сплоти Любляна с правителствата в Унгария, Австрия и Италия. Янша е привърженик на политиката на унгарския премиер Виктор Орбан по отношение на миграцията. „Очаквам новото правителство да се формира през март“, коментира словенският президент.

Също така ходът представлява пълен обрат в позициите на бившите коалиционни партньори на доскорошния министър-председател. Именно те възпрепятстваха Янша да дойде на власт през 2018 г. заради антиимигрантските и националистическите му позиции.

Янша обещава да затегне граничния контрол, да въведе задължителна военна служба и да осигури финансова помощ всички родители. Критиците му ще следят внимателно работата му с правосъдна система и службите за разузнаване.