САЩ се стремят да засилят икономическата си връзка с Африка

Междувременно се засилват притесненията от потенциалното изтегляне на американски войски от континента

18:32 | 19 февруари 2020
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и презиедентът на Кения Ухуру Кенята. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и презиедентът на Кения Ухуру Кенята. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Основният фокус на посещенията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Сенегал, Ангола и Етиопия през тази седмица са бизнес връзките с Африка. САЩ се стремят да отдалечат африканските държави от задълбочаващите им се отношения с Китай, да осъществят ключови инвестиции и да сключат нови бизнес партньорства, съобщава Bloomberg.

Помпео се стреми да увери африканските партньори, че Вашингтон ще бъде категоричен в борбата си срещу ислямистките милиции на континента. Междувременно се засилват опасенията, че администрацията на Тръмп ще намали броя на американските военни в Африка.

Притесненията по отношение на сигурността са също във фокуса на посещенията от тази седмица на Помпео. Това е първата му визита на континента в качеството му на държавен секретар. Той потвърди, че ще бъде направено преразглеждане във връзка с войската, но увери, че САЩ ще работят с партньорите си и ще обяснят взетото решение. Изявлението показва, че Вашингтон наистина планира изтегляне на войски.

„Ще се подсигурим, че ще го направим по правилния начин. Сигурен съм, че можем да определим правилното количество военна сила, правилния риск за САЩ и все пак да осигурим мирът и сигурността, които са важни за региона“, заяви Помпео по време на пресконференция с министъра на външните работи на Етиопия Геду Андаргачу в столицата Адис Абеба.

Африканските лидери изразяват притесненията си, че САЩ вероятно ще изтеглят войската си, докато милициите увеличават контрола си в Сахел, а свързаната с Ал Кайда терористична организация Ал Шабаб продължава със смъртоносните нападения в Сомалия и Кения. Сенегалският президент Маки Сал е сред африканските лидери, които най-силно призовават военното присъствие на САЩ да се задържи.

САЩ в момента имат около 6 хил. военни в Африка, показват данни на експерти по отбрана.

Помпео замина за Африка, след като администрацията на САЩ добави Нигерия, Судан, Танзания и Еритрея в списъка със страни, които подлежат на определени ограничения за визи. В Ангола Помпео заяви, че мерките се предприемат заради сигурността, а в Етиопия обяви финансиране за 8 млн. долара за справяне с опустошена реколта.

Вместо вътху военното дело, Помпео се фокусира върху засилването на частния сектор и връзките между американските и африканските бизнеси. Посещенията му в Сенегал и Ангола включват срещи с предприемачи и ръководители на бизнеси. Той на няколко пъти предупреди за вредата от корупцията и ползите от икономическото сътрудничество. Ето защо на досегашните си посещения Помпео бе с директора на държавния департамент за чуждестранна помощ Джим Ричардсън.