Alibaba очаква по-ниски приходи заради коронавируса

Китайската компания предупреди за негативно влияние върху служителите, доставчиците и търговците

17:23 | 13 февруари 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Китайската компания за онлайн търговия Alibaba предупреди, че растежът на приходите ѝ ще се забави през първото тримесечие на тази година заради влиянието на коронавируса, който уби над 1300 души в Китай, съобщава Bloomberg.

Ръководството на Alibaba направи това изявление, след като отчете, че приходите на компанията за изминалото тримесечие са се увеличили до 161.5 млрд. юана (23.1 млрд. долара) въпреки прогнозите за 159.5 млрд. юана.

По време на конференцията изпълнителният директор Даниел Джан и финансовият директор Маги Ву акцентираха върху последствията от смъртоносния вирус и въздействието върху служителите, доставчиците и търговците. Alibaba е първата голяма китайска технологична компания, която представя финансовите си резултати след разпространението на епидемията през януари.

„Много е трудно да се направи точна прогноза за настоящото тримесечие. Но общите приходи ще бъдат пряко засегнати“, коментира Ву.

Джан обяснява, че много търговци, които работят с компанията, не са могли да нормализират операциите си заради недостиг на служители. Той отбеляза, че бизнесът за онлайн търговия е усетил негативно въздействие през първите две седмици след Лунната нова година.

Поръчките за ресторанти и пътуванията също търпят удари.

Alibaba стартира специална програма, за да подкрепи търговците. Мерките включват намаляване на таксите и осигуряването на субсидии за персонала за доставки. Джан коментира, че компанията работи за безопасността на служителите. Ето защо голяма част от служителите на Alibaba работят от вкъщи.

Най-голямата китайска компания изпитваше трудности да поддържа растежа си заради икономическото забавяне на вътрешния пазар, а сега трябва да се справя с несигурността около коронавируса.

„Има несигурност по отношение на предизвикателствата в краткосрочен план, тъй като търговците и мрежите за доставки се намират в тежка ситуация“, коментира анализаторът в Bernstein Дейвид Дай.