Основният доставчик на Apple ще произвежда електромобили с Fiat

Фокусът на новото съвместно дружество ще бъде предимно върху китайския пазар

14:45 | 17 януари 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Oсновният производител и доставчик на iPhone устройствата на Apple Hon Hai Precision Industry (бел. р. по-известна под името Foxconn) ще създаде съвместно дружество с автомобилната компания Fiat Chrysler с цел разработване и производство на електромобили в Китай, съобщава Bloomberg.

Hon Hai и подразделенията ѝ ще притежават 50% от акциите на съвместното дружество, а Fiat Chrysler ще имат контрол над останалите, обявиха двете компании в отделни официални позиции. Формалното споразумение ще бъде подписано най-рано до края на първото тримесечие на тази година, твърди запознат с преговорите източник на Bloomberg. Основният фокус на новата компания ще бъде върху китайския пазар, а излизането на външни пазари се очаква да се случи на по-късен етап, се посочва в позицията на Fiat Chrysler.

Акциите на Hon Hai покачиха стойността си по време на борсовата сесия в Тайпе в петък с 2.7%, което е най-високият им ръст в рамките на търговията от средата на ноември.

Hon Hai се стреми да се диверсифицира от основната си роля на производител на световна електроника от Macbook до PlayStation. “Компанията планира да се възползва от експертизата си в прецизното производство и управлението на веригата на доставки. Целта е да увеличим автомобилния ни бизнес до 10% от общите приходи в дългосрочен план“, обяснява президентът на компанията Юн Ли.

“Hon Hai ще бъде отговорна за дизайна, компонентите и управлението на веригата на доставки, но няма да се занимава със сглобяването на автомобилите“, допълва той.

По думите на Ли Hon Hai и Fiat Chrysler се фокусират върху Китай заради обема на пазара. Потребителите в азиатската страна купуват най-много електромобили в сравнение с останалите държави по света. Но продажбите се понижават, откакто правителството отмени субсидиите за покупката на електрически автомобили.

Hon Hai разчита на Apple за около 50% от продажбите си. Предишните ѝ опити за диверсификация на продуктовата линия не са били напълно успешни, като компанията няколко пъти е правила опити да инвестира в създаването на съвместни дружества за производство на електромобили.

Fiat Chrysler от години се бори да пробие на китайския пазар, като пазарният му дял на най-големия пазар на автомобили в света беше под 1% през 2018 г., доста под дела от 2.3% на Ford Motor и 13.8% на General Motors.