Германия се отказва от въглищата напълно до 2038 г.

Правителството ще осигури обезщетения в размер на 40 млрд. евро за засегнатите от плана региони

15:11 | 16 януари 2020
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел постигна сделка за стартирането на плана за пълното прекратяване на използването на въглища за добив на електроенергия. Меркел предлага обезщетения за милиарди евро за дружествата и засегнатите региони, така че затварянето на въглищните централи да започне още през тази година, съобщава Bloomberg.

На преговорите между правителството и премиерите на федералните провинции, които започнаха в сряда вечерта и завършиха късно през нощта, бе решено да се прекрати дейността на всички въглищни централи до 2038 г. Планът предвижда осигуряването на компенсации в размер на 40 млрд. евро за засегнатите региони.

Най-голямата германска въглищна централа RWE ще получи 2.6 млрд. евро, сочи информация на запознат с преговорите източник на Bloomberg.

Меркел се намира в трудна позиция, тъй като среща натиск както от еколози и активисти, така и от компаниите от минния сектор. Борбата с климатичните промени е сред най-важните теми за избирателите, а Германия няма да успее да изпълни целите за 2020 г. спрямо Парижкото споразумение за климата. От друга страна, се засилват опасенията, че социалното неравенство между по-бедните региони в Източна Германия, където се намират голяма част от минните компании, и Западна Германия, ще се увеличи.

Също така пред Меркел има и редица политически предизвикателства. Партията на зелените и крайно дясната Алтернатива за Германия увеличават подкрепата си от двата края на политическия спектър. Тази тенденция е тежък удар за традиционните политически формации, включително и за Християндемократическия съюз на Меркел. Алтернатива за Германия традиционно печели много гласове в миньорските градове.

„Беше дълга нощ, но успяхме да постигнем споразумение“, коментира премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет пред германското радио Deutschland funk. “Срокът, за който се споразумяхме, е амбициозен, но реалистичен“, заяви Лашет.

Според Лашет близо 3 хил. работни места в провинцията ще бъдат засегнати от затварянията на предприятията. Премиерът потвърди, че затварянията ще се случат много по-бързо в западната част на страната. Голямата съпротива срещу плана идва предимно от изток, тъй като икономиката на този регион разчита до голяма степен на въглищата.

Федералното правителство също ще плаща и по програми за преквалификация на работниците, засегнати от затварянето на въглищни централи

Сделката е част от по-широки усилия тази седмица вземане на мерки за борба с изменението на климата. Във вторник правителството обяви мащабни инвестиции в железопътна инфраструктура, за да бъдат привлечени повече пътници към този вид транспорт за сметка на използването на автомобили и самолети, които имат по-голям въглероден отпечатък.

През този месец правителството ще изготви закон за излизане от въглища, който се надява да бъде приет от парламента в средата на 2020 г., допълва BBC.

В момента въглищата осигуряват около една трета от електроенергията в Германия, а страната си е поставила за цел най-малко 65% от електроенергията й да идва от възобновяеми енергийни източници до 2030 г.