Русия отказва да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

Премахването на забраната би сближило още повече Москва и Техеран

13:01 | 28 декември 2019
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия отказа да удължи одобреното от ООН оръжейно ембарго срещу Иран, което изтича през октомври следващата година, съобщава Bloomberg. САЩ предупреждават, че премахването на ембаргото е заплаха за глобалната сигурност.

„Не сме готови да изпълним препоръката на американските ни колеги“, коментира заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от новинарската агенция Interfax.

По-рано през тази година държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че възобновяването на продажбите на оръжия за Иран ще позволи на страната да създава напрежение в световен мащаб.

Планът за премахването на ембаргото след 5 години бе част ядрената сделка с Иран от 2015 г., от която САЩ се оттеглиха през 2018 г. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп следва политика на максимален натиск срещу Иран, за да принуди правителството в Техеран да се върне на масата на преговорите. Русия, Китай и Европейският съюз безуспешно се опитват да спасят знаковата сделка за ограничаването на ядрената активност на Иран. Формално споразумението още е в сила, но не се спазва от Техеран.

„Прекратяването на забраната за продажбата на оръжия е важна за Русия, тъй като това ще сближи повече Москва и Техеран, а и ще доведе до отварянето на последния голям и неизползван оръжеен пазар в света“, коментира Руслан Пукхов, директор на Центъра за анализи на стратегии и технологии, който е с фокус върху оръжейната индустрия. Според доклад на тинк танка Иран може да се превърне в голям клиент на руска техника като бойни изтребители, подводници и въздушни системи за отбрана.

Оръжейното ембарго възпрепятства Иран от купуването на оръжия за нападения. Преди време Русия продаде противовъздушната си система С-300 на Иран, след като прекрати въведен по препоръка на Израел мораториум.