Първо телефоните се промениха, после те промениха нас

Второто десетилетие на 21-ви век донесе много технологични промени, но до 2030 г. предстоят още много изненади

09:40 | 25 декември 2019
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

Модерният смартфон в пълния си блясък не е бил изобретен през 2010 г., но през тази година голяма част от потребителите започнаха да купуват този вид устройства. Мнозина вече не искаха телефон само за обаждания и съобщения, а малък компютър в джоба си, пише The Wall Street Journal в свой анализ.

Всъщност през 2010 г. започнаха да излизат и най-значимите мобилни приложения. Светът получи устройство, което промени поведението на хората. Устройство, което изцяло промени начинът, по който хората ръководят света, взаимоотношенията помежду им и личните им навици. А някои от промените в живота, дори и не ги осъзнаваме.

Как стигнахме дотук?

За да проверим как се промени светът, трябва да се върнем в началото на десетилетието, когато пъзелът започна да се нарежда. Iphone 4 на Apple бе първият модерен телефон iPhone. Също така това беше първият iPhone с предна камера и възможността за запис на HD видео. През 2010 г. първият Android на Samsung взриви пазара, а това е именно Galaxy S.

“Когато една част от технологиите се променя е много, но когато две или три неща се променят едновременно, ефектът е разтърсващ“, коментира бившият вицепрезидент на AT&T Ралф де ла Вега.

През 2011 г., когато Ралф де ла Вега заема постта, AT&T сключи сделка с компанията за споделени пътувания Uber. “Когато Травис Каланик (бел ред. съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Uber) търсеше начин да свърже шофьорите си, той се обърна към AT&T. Ние свързахме шофьорите на Uber, които по това време използваха iPhone устройства. Останалото е история“, обяснява той.

В началото от Apple не са осъзнавали мащаба на промените с производството на iPhone. “Запалихме пожар, но никога не знаехме колко големи ще са пламъците“, казва вицепрезидентът на маркетинг отдела за iPhone и iPod Грег Джосвиак.

„Когато Facebook купи Instagram, смятахме, че това е просто едно приложение, което iPhone продава за милиарди долара“, разказва той.

Instagram се превърна в много повече от приложение. Кевин Систром, съосновател и бивш изпълнителен директор на Instagram, коментира, че този развой е бил неизбежен, след като компютрите са напуснали бюрата и вече са в джобовете на хората.

Накъде отиваме?

„Смартфонът направи така, че към всеки човек да може да тече субективен информационен поток“, обяснява Аза Раскин, съосновател на Центъра за технологии за хората. От друга страна, Джарън Ланиер, автор на книгата „10 причини да изтриете профилите си в социалните мрежи“ и отявлен критик на бизнес моделите на Google и Facebook, основани на рекламите, остава оптимист.

„Само защото смартфоните са били проводник на манипулативна, подла и злонамерена активност, не означава, че смартфонът не би могъл да съществува и без лошите неща“, смята той.

Надеждите са, че Ланиер е прав, тъй кати новата технологична ера вече наближава. Защото ако мислим, че смартфонът е променил всичко през последното десетилетие, просто трябва да си представим какво би се случило, когато има триизмерен интернет, който живее навсякъде около нас и оживява, когато сложим чифт очила или контактни лещи.

„Вижте устройствата на iPhone – Apple Watch и AirPods. Хората мислеха, че сме луди, когато премахнахме кабела за слушалки. Ние вярваме, че безжичните устройства са бъдещето“, коментира Джосвиак.

Според някои източници в момента Apple работи върху разработването на безжични очила за добавена реалност. Бъдещите смартфон технологии едва ли ще бъдат предназначени за ръцете ни, а по-скоро ще са свързани с лицата или друга част от тялото.

Не може да се прогнозира със сигурност какво ще донесе следващото десетилетие, но едно е сигурно – през 2030 г. ще сме шокирани от липсващите функции на стария ни iPhone 11.