Преговорите за климата в Мадрид приключиха с компромисна сделка

Генералният секретар на ООН е разочарован от крайния резултат и от отпора на големите замърсители

17:19 | 15 декември 2019
Обновен: 17:19 | 15 декември 2019
Преговорите за климата в Мадрид приключиха с компромисна сделка

Най-дълго продължилата конференция на ООН за климата приключи и след трудни преговори се стигна до компромисна сделка, съобщава BBC. Делегатите се споразумяха  за засилване на общите действия за намаляването на въглеродните емисии. Това беше сред ключовите теми на конференцията в Мадрид.

Всички страни ще трябва да представят нови цели за борбата с климатичните промени на следващата голяма конференция, която ще се проведе в Глазгоу догодина.

След допълнителни 2 дни и 2 нощи на преговори делегатите сключиха споразумение, което предвижда представянето на подобрени планове за ограничаването на въглеродните емисии на конференцията в Глазгоу през следващата година.

Амбициите за по-големи действия срещу климатичните промени бяха подкрепени от Европейския съюз и редица малки островни държави, но имаше силно противопоставяне от страна на САЩ, Китай, Индия и Бразилия.

Според постигнатия компромис богатите държави ще трябва да докажат, че са си изпълнили целите до 2020 г. за борбата с измененията в климата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш коментира, че е разочарован от крайния резултат. „Международната общност пропусна важна възможност да покаже сериозни намерения за ограничаване на последствията от климатичната криза“, заяви той.

Лоурънс Тубяна, която е от архитектите на Парижкото споразумение, определи резултатите като смесени и далеч от това, което учените обясняват, че трябва да се направи.

„Големите играчи не отговориха на очакванията. Но благодарение на прогресивния алианс от малките островни държави, Европейския съюз и редица страни от Африка и Латинска Америка стигнахме до възможно най-добрия резултат против волята на големите замърсители“, обяснява тя.