Общественото недоволство срещу пенсионната реформа на Макрон остава високо

Предложението за вдигането на възрастта за пенсиониране се приема най-негативно сред обществото

15:29 | 15 декември 2019
Обновен: 23:35 | 5 юни 2020
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Мнозинството от френския народ продължава да подкрепя протестите срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, съобщава Bloomberg. От 5-ти декмеври демонстрациите създават проблеми и допринасят за закъснения на обществения транспорт.

34% от французите подкрепят категорично протестите, а 20% са съпричастни към тях, показва социологическо проучване на Ifop. Изследването сочи, че обществената подкрепа към демонстрациите остава стабилна, въпреки че има вероятност да се нарушат пътуванията по празниците. 30% от анкетираните французи са против протестите и споделят, че са ги затруднили да достигнат до работното си място или да се приберат вкъщи.

Френските служители протестират срещу предложените промени в пенсионните програми на Франция. Правителството планира да премахне специални програми при пенсиониране за служители от различни сектори.

Към момента властта в Париж показва готовност за широки дебати по плана.

„Вратата на министър-председателя е отворена за дискусии. Наш дълг е да балансираме системата. Но начините, по които ще се постигне този баланс, трябва да се обсъдят“, коментира министърът на здравеопазването Агнес Бузин.

Един от традиционно умерените профсъюзи във Франция CFDT се присъедини към недволните организации от пенсионната реформа, след като министър-председателят Едуард Филип обяви, че правителството ще увеличи пенсионната възраст. Профсъюзът обяви, че е прекрачена червена линия и призова всички служители да се присъединят към протеста на 17-ти декември.

Председателят на CFDT Лорент Берген обяви, че няма да подкрепи идеята за провеждането на протести между Коледа и Нова година. В петък министър-председателят призова синдикатите да представят конкретен план за протестите, за се улесни разписанието на влаковете.