Русия планира да премахне забрана за продажбата на кървави диаманти от Африка

По този начин Кремъл ще увеличи влиянието си в Африка

12:12 | 15 декември 2019
Обновен: 00:01 | 6 юни 2020
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия планира да премахне забраната за продажбата на т.нар. кървави диаманти от Централноафриканската република. Бившата френска колония получава все по-голяма военна и търговска подкрепа от Москва, което засилва притесненията на САЩ и Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

„Русия ще предостави на Централноафриканската република точки, които правителството в Банги ще трябва да изпълни, за да бъде премахната забраната за продажбата на диамантите“, коментира руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев. Според него е необходимо незаконно търгуваните диаманти да се преместят на легалния пазар, за да се увеличат данъците и да се стабилизира икономическото състояние на страната. „Ситуацията в страната не се подобрява и мерките не може да се отлагат“, допълва той.

Ситуацията е показателна за амбициите на президента на Русия Владимир Путин да възстанови влиянието на Кремъл в богатия на минерали континент от времето на Съветския съюз. През октомври Русия беше домакин на форум, на който присъстваха редица лидери на африкански държави.

През следвщата година Русия ще поеме председателството на процеса „Кимбърли“, което е на ротационен принцип. Целта на процеса е различни държави и неправителствени организации да следят търговията с диаманти, така че печалбата да не отива за въоръжени бунтовнически групи. През 2013 г. беше въведено ембарго за диамантите в раздираната от конфликти страна, но три години по-късно то бе отслабено. Тогава бяха въведени „зелени зони“, където да се осъществява добив на диаманти под ръководството на правителството.

Според руските власти африканската държава може само да спечели, ако изнася в чужбина всички диаманти. Голяма част от населението на страната е замесено насилствено в незаконна търговия с диаманти. „Те нямат друг избор и получават много малко пари за работата си“, обяснява Моисеев.