Какво трябва да направи частният сектор в борбата с климатичните промени?

Участието на частния сектор е необходимо, за да се увеличи финансирането срещу климатичните промени

16:57 | 17 ноември 2019
Обновен: 17:02 | 17 ноември 2019
Снимка: Gabriella N. Baez/Bloomberg
Снимка: Gabriella N. Baez/Bloomberg

През следващия месец конференцията на ООН за изменението на климата, COP25, трябва да изработи правилник, който ще улесни бизнеса да бъде част от обединените действия в областта на климата. Това съобщава Investor.bg, като се позовава на анализ във Financial Times на Йосуе Танака, управляващ директор за енергийната ефективност и климатичните промени в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

Фирмите се нуждаят от ясни правила, за да работят ефективно. Има широко съгласие, че включването на частния сектор е необходимо, за да се увеличи финансирането срещу климатичните промени от милиарди към трилиони и да се постигне амбицията на Парижкото споразумение от 2015 г. за въглероден неутралитет до средата на този век.

Но докато годишните разговори за климата на ООН напреднаха по много други фронтове, миналогодишната среща на върха не постигна споразумение по член 6 от Парижкото споразумение - относно пазарните механизми, необходими за постигането на тази цел.

Член 6 подкрепя международното сътрудничество. Парижкото споразумение изисква държавите да определят собствените си национално определени вноски (НОК), които понастоящем не са достатъчни, за да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса над прединдустриалните нива.

Така че, за да насърчи държавите да станат по-амбициозни с течение на времето - да достигнат превишението от 2 градуса или дори да повишат амбицията си до 1,5 градуса, член 6 предлага използването на пазари за въглеродни емисии, за да се даде възможност на страните да си сътрудничат, търгувайки с квоти (кредити).

Това помага, като се позволи, да речем, на намалените емисии, произтичащи от швейцарски инвеститорски проект в Сенегал, да бъдат частично споделени от транзакционните страни, така че да няма двойно отчитане и всеки тон емисии да се брои. Чрез определяне как държавите могат да работят заедно за реализирането на дадена цел и след това за разпределяне на ползи, член 6 е от ключово значение за успеха на действията по климата.

Прочетете повече в Investor.bg.