Ще успеят ли пазарите да повторят бума от преди две години?

Има голяма вероятност някои важни характеристики на икономическо възстановяване от периода да се повторят

14:19 | 13 ноември 2019
Обновен: 14:21 | 13 ноември 2019
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Глобалните финансови пазари възприеха по-положителен тон през последните седмици. Акциите удрят нови върхове, а кривата на доходност на пазарите на държавни облигации започва отчасти да коригира инверсията си, пише Investor.bg, като цитира анализ на Гавин Дейвис за Financial Times.

В хода на продължилия десетилетие бичи пазар при акциите след световната финансова криза имаше няколко временни фази на относителна слабост, които завършиха с изключително мощни скокове на рисковите активи. Те се случиха предимно през 2011-14 г., след кризата в еврозоната, и след това през 2016-18 г., след девалвацията на юана. Тази последна фаза беше драматична, като включваше кумулативно поскъпване на световните акции с 60 на сто от февруари 2016 г. до януари 2018 г., според индекса FTSE Global All Cap Total Return.

Със сигурност има някои сходства между това, което се случва сега, и повратната точка в световната икономика през 2016 г. Възможно ли е пазарите на активи да повторят еуфорията, наблюдавана през този период? Изглежда малко вероятно, въпреки че пазарната психология е непредсказуема.

От оптимистичната страна има някои предварителни сигнали, че контракционните сили, които засегнаха световната икономика след началото на 2018 г., започват да отслабват. Геополитическите шокове от Brexit и митата на Доналд Тръмп срещу Китай определено се придвижиха в правилната посока, макар че все още е вероятно щетите от „насадената несигурност“, причинена от тези развития на икономическата политика, да се окажат дълготрайни.

Освен това Федералният резерв напълно обърна затягането на паричната политика, което беше предприел в края на миналата година, но без непременно да прави политиката си прекалено приспособима. Паричната политика в еврозоната и Япония сега в действителност е затруднена, но общите финансови условия в световен мащаб бяха благоприятствани от ръста на акциите и свиването на кредитните спредове през тази година.

Прочетете повече по темата в Investor.bg.