Жилищата в 20 града в САЩ слабо поевтиняват

Въпреки това пазарът на недвижими имоти в страната остава стабилен

16:00 | 29 октомври 2019
Обновен: 16:05 | 29 октомври 2019
Сан Франциско, САЩ. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Сан Франциско, САЩ. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цените на жилищата в 20 града в САЩ са се понижили през август на месечна база за първи път от началото на 2019 г., което е знак за забавяне на пазара на недвижими имоти в страната, съобщава Bloomberg.

Индексът CoreLogic Case-Shiller, който следи стойността на недвижимите имоти, се е понижил с 0.2% през месеца, докато прогнозите бяха за спад от 0.1%, показват публикуваните днес данни.

Цените на жилищата бележат ръст от 2% през август на годишна база, което е под очакванията на анкетираните от Bloomberg икономисти. В национален мащаб недвижимите имоти през август са поскъпнали с 3.2% на годишна база. През предходния месец ръстът е бил 3.1%.

Въпреки че лихвите по ипотеките са близо до 3-годишно дъно, слабият ръст на заплатите възпира ентусиазма на купувачите на пазари като Лас Вегас и Ню Йорк.

Ръстът на цените може да се засили през следващите месеци заради добрите сигнали в сектора. През септември средната цена при продажбата на вече използвани жилища регистрира най-големия растеж от януари 2018 г. В Ню Йорк недвижимите имоти са поевтинели с 0.4% през юли, а в Лас Вегас с 0.1% през същия период.