САЩ и Япония сключиха сделка за земеделски продукти и дигитална търговия

По този начин Токио печели уверението на Вашингтон, че няма да бъдат въведени мита върху вноса на японски автомобили

10:25 | 8 октомври 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg

САЩ и Япония подписаха търговска сделка, която отваря японския пазар за американските фермери и дава уверение на Токио, че президентът Доналд Тръмп няма да налага мита върху вноса на японски автомобили, съобщава Bloomberg.

"Споразуменията за дигитална търговия и селско стопанство обхващат внос и износ между двете страни на стойност 55 млрд. долара", коментира американският търговски представител Робърт Лайтхайзър по време на официална церемония в Овалния кабинет в Белия дом.

Сделката „променя играта за нашите фермери“, заяви Тръмп на събитието.

Финализирането на споразумението засилва вероятността, че Япония ще я одобри през настоящата парламентарна сесия, която приключва на 9-ти декември.

"По този начин властите в Токио биха изпълнили целта си споразумението да влезе в сила от 1-ви януари 2020 г.", обяснява финансовият министър Таро Асо. Според него и двете страни са печеливши от сделката.

Тръмп, който ще се изправи на избори в САЩ през следващата година, се стремеше усилено да сключи тази сделка, за да облекчи американските фермери, които са до голяма степен изключени от китайския пазар заради търговската война. Американските производители на земеделски продукти са важна част от твърдия електорат на Тръмп.

Споразумението предвижда Япония да намали митата върху американски продукти на стойност 7.2 млрд. долара. Към момента американското свинско и говеждо месо се облага с по-високи мита в сравнение с конкуренти от Австралия и други страни.

Приоритетът на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе беше да спечели уверението на САЩ, че няма да налагат мита върху автомобилния износ на Япония.

Сделката няма да намали ограниченията, които защитават японските производители на ориз. По този начин Абе вероятно ще успее да ратифицира договора в парламента въпреки острите критики от опозицията.

От Вашингтон коментират, че споразумението е само първият етап от по-големи сделки.