Bloomberg: Brexit без сделка ще е през 2020 г. и ще предизвика рецесия

Дори и при избягване на твърд Brexit има очаквания АЦБ да понижи лихвите

12:16 | 27 септември 2019
Британско знаме. Снимка:Simon Dawson/Bloomberg
Британско знаме. Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Brexit без сделка е вероятно да се случи в началото на следващата година, което ще вкара Великобритания в рецесия и ще увеличи инфлацията, пише Bloomberg Economics.

Прогнозите са за свиване на БВП с 0.2%, базирани на сценарий, в който Лондон напуска ЕС на 31 януари 2020 г. без постигната сделка. Такъв сценарий ще последва, ако на предсрочните избори Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели повечето места в парламента и сформира правителство. В момента Уестминстър забрани на Джонсън Великобритания да напуска ЕС на 31 октомври 2019 г., ако няма постигната сделка за развода.

Новите предвиждания за ерата след Brexit идват в края на още една бурна седмица в британската политика. Парламентът започна отново работа след решение на Върховния съд, който определи разпускането му като незаконно и имаше гневни нападки между депутатите относно плановете на правителството на Джонсън.

„Катастрофално напускане на ЕС без сделка през януари ще предизвика взрив в икономиката. Но в сравнение с напускане без сделка на 31 октомври ефектът ще е по-малко опустошителен. Правителството и бизнесът ще имат още няколко месеца за подготовка.“ казва  Дан Хенсън от Bloomberg.

Новият доклад на Bloomberg Economics също предвижда, че обезценяването на паунда в контекста на търговската война в света ще ускори инфлацията до 2.8%. Предвид целевата инфлация от 2% има очаквания, че лихвите могат да бъдат понижени, за да се подкрепят растежа. 

В изявление в петък Майкъл Сандърс от Комитета по паричната политика заяви, че Английската централна банка може да се наложи да свали лихвите дори и Великобритания да избегне излизане без сделка от ЕС. Този коментар беше изненадваща смяна на мнението за човек, считан за един от противниците на използването на повече стимули. Аргументите му са, че неяснотите около Brexit ще продължат да потискат растежа, особено в случай на глобално забавяне на икономиката.

Междувременно и от Barclays също отбелязаха в изявление този месец, че пред британската икономика има няколко пътя за развитие. Според анализаторите от банката най-вероятен сценарий също е удължаване на срока до януари 2020 г., провеждане на нови избори или Brexit без сделка.

Ако изборите бъдат спечелени от лейбъристите, това би премахнало несигурността, доколкото лидерът им Джереми Корбин е твърдо против Brexit без сделка. Тогава обаче вероятността за втори референдум би потиснала възможен ръст в инвестициите.