Британските депутати гласуваха против искането за спиране на работата на парламента

По този начин отпорът срещу Консервативната партия се засилва

20:09 | 26 септември 2019
Обновен: 20:09 | 26 септември 2019
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Британските депутати отхвърлиха днес искането на правителството за прекъсване на работата на парламента за една седмица, за да може управляващата Консервативна партия да проведе своята годишна конференция, пише Investor.bg, като се позовава на Reuters.

При гласуването 306 депутати се обявиха против прекъсването на работата на парламента до 3 октомври, а 289 подкрепиха предложението. 

Депутатите отново се събраха вчера, след като Върховният съд на Великобритания обяви за незаконно решението на министър-председателя Борис Джонсън за спиране на работата на парламента за пет седмици до 14 октомври.

Обикновено парламентът прекъсва работа по време на партийните конференции през есента, но опозицията заяви, че той не трябва спира в такъв решаващ момент, когато предстои Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.

Говорител на Джонсън каза, че конференцията на Консервативната партия, която трябва да започне в неделя и да завърши следващата сряда, ще се състои по план.

Джонсън е в конфликт с парламента, откакто обеща, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Премиерът среща съпротива от депутати, които са решени да бъде избегнат Brexit без споразумение.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че съгласно съществуващите правила не може да има национални избори преди планираното излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври.

Депутат от Лейбъристката партия попита Бъркоу дали е вярно, че заради правилата за необходимото време за организиране на национални избори най-ранната дата, на която може да има подобно гласуване, е 5 ноември.

"Мога да потвърдя, че моето разбиране за изборния график съгласно съществуващата законова рамка е същото", заяви Бъркоу.

Вижте повече в Investor.bg.