Saudi Aramco разкрива плана си за листване на борсата през октомври

Компанията възстановява с бързи темпове производствения си капацитет след атаката с дронове

16:41 | 25 септември 2019
Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg
Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg

Саудитската петролна компания Saudi Aramco планира да обяви началото на първично си публично предлагане през следващия месец. Това се очаква да стане на 20-ти октомври, пише Bloomberg, като се позовава на запознати с процесите в Saudi Aramco анонимни източници.

Голямата цел на Saudi Aramco е да бъде оценена на поне 2 трлн. долара, което е два пъти повече от пазарната капитализация на американската технологична компания Apple.

Листването на Aramco на борсата може да се случи най-рано през ноември, въпреки че все още няма конкретни срокове, твърди единият от източниците на Bloomberg. Подготовката за първично публично предлагане се случва в момент, когато компанията успя да възстанови производствения си капацитет до над 11 млн. барела на ден.

Междувременно стана ясно, че Саудитска Арабия се възстановява по-бързо от предварителните прогнози след най-голямата атака срещу петролната ѝ индустрия в историята. По този начин страната изпълнява със седмица по-рано поставената си цел за производствения капацитет.

Saudi Aramco увеличи производствения капацитет до над 11 млн. барела на ден, твърдят пожелалите да запазят анонимност източници. След новината сортът брент поевтиня с 1.8% на борсата в Лондон преди обяд българско време, като усилията на кралството за справяне с тежките удари върху производството на петрол допринесоха за предотвратяването на глобална криза с доставките.

Нападенията с дронове отслабиха ролята на Саудитска Арабия като проводник на стабилност в световния енергиен пазар. Това отслаби и способността на Рияд да убеждава инвеститори да купуват акции в Saudi Aramco. САЩ обвиниха Иран за атаките, докато властите в Техеран отричат обвиненията.

След нападенията Aramco се опитва да възстанови капацитета си и да изпълни в срок всички доставки до клиентите си. Компанията възстанови производството си в предприятията в Абакик и Кураис до нивата преди нападенията, твърдят анонимните източници на Blooomberg.

Саудитска Арабия си е изградила името на гъвкав доставчик в световен мащаб, който винаги има резерви в случай на недостиг. В момента в нефтопреработвателния комплекс в Абакик могат да се произвеждат 4.9 млн. барела на ден, а в Кураис до 1.3 млн. барела на ден. В предишни изявления ръководството на Saudi Aramco е обяснявало, че нормалното ниво на производство в Абакик е 5.5 млн. барела на ден, а в Кураис – 1.5 млн. барела на ден.

Въпреки усилията на Saudi Aramco да успокои пазарите, остават съмненията, че ще са необходими месеци, за да се възстановят големите щети от атаката. Компанията обяви, че ще възстанови цялата загубена продукция до края на този месец.

Турбуленцията в Саудитска Арабия се случва, докато петролните пазари страдат от притесненията, свързани с търсенето.