Жан-Клод Юнкер: Рискът от Brexit без сделка се засилва

Борис Джонсън е категоричен, че Великобритания ще напусне ЕС със или без сделка на 31-ви октомври

12:30 | 18 септември 2019
Обновен: 12:38 | 18 септември 2019
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Постигането на споразумение за системно излизане на Великобритания от Европейския съюз все още е възможно, но рискът от развод без споразумение също е „много реален“. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише Investor.bg.

В обръщение Юнкер заяви, че британският премиер Борис Джонсън му е заявил, че Лондон все още иска да постигне сделка за преходния период, но със или без нея страната му ще излезе от блока на 31 октомври.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти и одобрителни възгласи от евродепутатите, подкрепящи Brexit.

„Много малко време остана... Рискът от напускане на блока без сделка е много реален“, заяви председателят на ЕК, който разговаря с британския премиер в Люксембург в понеделник.

В изказването си Юнкер отново повтори позицията на Брюксел, че Лондон трябва да представи реалистични предложения, с които да бъде заменен т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница

„Не изпитвам емоционална привързаност към ирланския предпазен механизъм“, посочи той и допълни, че е отправил искане към Борис Джонсън да бъдат представени в писмен вид алтернативи.

Неговият песимистичен тон бе продължен и от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. По думите му не трябва да се подценяват последствията от евентуален Brexit без сделка, като според него все още остават някои нерешени въпроси преди договарянето на бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Целия материал може да прочетете в Investor.bg.