Новите мита на Тръмп ще нанесат тежък удар върху европейските луксозни стоки

Мерките на Вашингтон може да имат обратен ефект, като заплахата от масови съкращения в САЩ нараства

19:40 | 17 септември 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка:  Al Drago/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Някои от най-луксозните европейски стоки ще бъдат засегнати от новия пакет американски мита, които президентът Доналд Тръмп подготвя. Мерките на Вашингтон може да се отразят на стоки като уиски, вино, шампанско, чанти и мъжки костюми, чиято стойност е милиарди долара, пише Bloomberg.

Преди дни Световната търговска организация обяви, че САЩ може законно да наложи мита върху вноса на различни европейски стоки заради неправомерната правителствена помощ за производителя на самолети Airbus. Според източници, запознати с процеса, Световната търговска организация ще представи доклад до края на месеца, който ще позволи налагането на американски мита върху различни стоки на стойност между 5 и 7 млрд. долара на година. Заплахата на Тръмп беше за мита върху внос за 11 млрд. долара.

Акциите на френския конгломерат за луксозни стоки LVMH поевтиняха с 4.4% в понеделник на борсата в Париж, а цената на акциите на европейската авиокомпания Airbus се понижи с 5.4%. Междувременно нестихващото политическо напрежение в Хонконг и забавянето на растежа на китайската икономика оказват негативно влияние върху европейските компании за мода и напитки.

Окончателното решение на Вашингтон се очаква до дни след доклада на СТО. Администрацията на Тръмп вече е набелязала конкретни цели в списък от стоки, чийто годишен износ надхвърля 25 млрд. долара. Въпреки че най-скъпите стоки в списъка на САЩ са самолети и части, митата може да ударят едни от най-популярните луксозни марки на Стария континент.

LVMH е уязвима от митата, тъй като под прицел са едни от най-скъпите продукти на компанията като вината Дом Периньон и Моет.

Скъпи вкусове

Американският пазар на луксозни стоки е една от най-предпочитаните дестинации за европейски компании като LVMH. САЩ отговарят за една четвърт от световните продажби на компанията през изминалата година. Делът се равнява на 11.2 млрд. евро, показват изчисления на Bloomberg.

Финансовият директор на LVMH Жан-Жак Гуони коментира по време на пресконференция през юли, че компанията е уязвима от мита и търговски ограничения.

"Новите мита ще увеличат цената, което със сигурност ще се усети от крайните потребители", коментира финансовият директор на базираната в Париж група Remy Cointreau Лука Марота.

"Ако Вашингтон предприеме подобни мерки, ще увеличим цените ведната", обяснява мениджърът на компанията, която произвежда коняк.

Спорът между базираната в Тулуза Airbus и базираната в Чикаго Boeing отключи критики от Тръмп, че СТО е бюрократична организация, която взима бавно решения. Разрешаването на случая отне 15 години.

От друга страна, европейските производители на алкохолни напитки вече усещат ударите от несигурността след заплахите на Тръмп за нови мита върху вноса на вино и ликьор.

Администрацията на Тръмп обмисля дали да въведе наказателни мерки срещу френското вино заради решението на Париж да облага с данъци дигитални компании като Amazon, Facebook и Google.

Какво става с американското уиски

Американските производители на уиски усетиха негативния ефект от търговската война. ЕС наложи 25% мита върху вноса на американски бърбън и уиски в отговор на митата на Тръмп върху стоманата и алуминия. Тогава ЕС заплаши за още наказателни мерки върху уиски на стойност 12 млрд. долара.

„В зависимост от нивото на митата върху европейските спиртни напитки и виното, изчисляваме негативния ефект върху американския бизнес. Възможно е да се закрият между 11 200 и 78 600 работни места в страната“, коментира президентът на Съвета за дестилирани спиртни напитки в САЩ Крис Суонгър.

Въпреки че търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом приветстваха идеята за започване на преговори за разрешаването на търговския конфликт, все още не са стартирали разговори.

Преговорите може да станат още по-трудни, след като Малмстрьом напусне поста си на 1-ви ноември.