ЕС уважи искане на Полша за ограничаването на достъпа на Русия до газопровод

Решението на Европейския съд е в защита на енергийната сигурност на Полша и Украйна, заяви полският енергиен министър

17:51 | 10 септември 2019
Обновен: 17:51 | 10 септември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Съдът на Европейския съюз застана на страната на Полша в спор с Русия за контрола на ключов газопровод, пише Bloomberg.

Източноевропейската страна успешно оспори решение на Европейската комисия от 2016 г., което позволяваше на руската компания „Газпром“ да използва по-голямата част от капацитета на газопровода Opal в Германия. Той пренася гориво от тръбопровода „Северен поток“ в Балтийско море, което е важно за плановете на базираната в Москва енергийна компания да не осъществява доставки за Украйна.

Русия доставя над една трета от природния газ за Европа. Русия, Украйна и Европейският съюз преговарят за смяната на настоящата сделка за транзита, която изтича в края на тази година. С по-малък достъп до Opal, “Газпром“ ще трябва да разчита на алтернативни връзки.

„Решението на Европейския съд е в защита на енергийната сигурност на Полша и Украйна“, коментира министърът на енергетиката в Полша Кристоф Чорзевски. „Победата на Полша ограничава опасността от сериозна газова криза в Украйна, която би могла да се отрази и на други страни в региона, включително и в Полша“, обяснява той.

През 2016 г. ЕС реши да отвори неизползваната част от Opal в защита на конкуренцията. По този начин позволи на „Газпром“ да запази половината от капацитета на мрежата и да използва допълнителни количества според пазарните условия. Решението „привилегирова“ руския износител, обяви тогава най-голямата газова компания в Полша PGNiG SA.

Главният съд на ЕС в Люксембург промени решението си от 2016 г. във вторник, като се аргументира, че то е било „в нарушение на принципа за енергийна солидарност“. Новото решение може да бъде обжалвано. Според сегашното решение руският износител ще трябва да позволи и на други доставчици да използват капацитета на Opal спрямо „стриктните пазарни правила на ЕС“.

Европейската комисия обяви, че ще „анализира внимателно“ днешното решение на съда.

„Принципът на енергийна солидарност е високо ценен от Европейската комисия“, се посочва в официална позиция на ЕС.

„Газпром“ се стреми да получи пълен достъп до тръбопровода, който има капацитета да транспортира 36 млрд. кубически метра газ на година. Решението на ЕС увеличи ефективно достъпа на „Газпром“ до 80%, съобщи през 2016 г. полската компания PGNiG. Съдебното решение от вторник ще намали потока на „Газпром“ от „Северен поток“ до 12.4 млрд. кубични метра на година, заяви днес изпълнителният директор на PGNiG Пьотр Возняк.