САЩ предупредиха ЕС да не става твърде зависим от китайски инвестиции

Важно е да защитаваме координирано с ЕС свободното плаване в Южнокитайско море и Персийския залив, заяви министърът на отбраната на САЩ

16:29 | 7 септември 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министърът на отбраната Марк Еспер. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министърът на отбраната Марк Еспер. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че Китай не трябва да се месят със силови методи в Хонконг. Той предупреди европейските държави да не стават прекалено зависими от китайските инвестиции, пише Bloomberg.

“Призоваваме за сдържаност, да не се действа прибързано, да се преговаря с протестиращите и да се изчистят различията“, коментира Еспер на пресконференция в Париж, където присъства и френският министър на отбраната Флорънс Парли.

„Когато държавите увеличават зависимостта си от китайските инвестиции и търговия, те стават податливи на атаки, когато не изпълняват желанията на Пекин“, обяснява Еспер. Важно е всички държави да обмислят много добре решенията си, когато става дума за китайски компании, допълва той.

Еспер и Парли коментираха последните различия между Париж и Вашингтон. Франция отказа да се присъедини към военноморските сили на САЩ, за да защитат доставките в Персийския залив след серия от атаки срещу петролни танкери. Великобритания се присъедини към инициативата на САЩ, докато други европейски държави като Германия обявиха, че ще работят съвместно с Франция по мисия, която е свързана предимно с наблюдение.

Парли заяви, че отделната европейска инициатива е „напълно координирана и прозрачна за американските им приятели“.

Еспер обясни, че целта на американските военни е да „възпират неправилното поведение в залива и да осигурят свобода на плаването“.

„Предпочитаме всички страни да се присъединят към тази инициатива, но важното е всички държави да си сътрудничат за защитата на тези общи ценности и правила. Необходима е защита от Иран или от Китай в Южнокитайско море“, категоричен е Еспер.