Търговското напрежение удря германските компании

Според икономисти икономиката на Германия е близо до рецесия

16:39 | 15 август 2019
Обновен: 16:44 | 15 август 2019
Завод на Volkswagen в Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Завод на Volkswagen в Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Големите компании в Германия, която е най-голямата икономика в Европа, очакват да регистрират слаби печалби. Daimler, Henkel, BASF, Continental, Deutsche Lufthansa и Metro са сред компаниите, които намалиха драстично прогнозите си за печалба. Общата картина показва, че голяма част от германските фирми са песимистично настроени по отношение на бъдещите финансови резултати, пише Bloomberg.

В сряда бяха публикувани данни, които показват, че брутният вътрешен продукт на Германия се е понижил с 0.1% през второто тримесечие на тази година. Според проучванията през третото тримесечие отново ще има спад заради прогнозите за намаляване на производството.

Обстановката се усложни, след като химическата компания SGL Carbon SE обяви късно в сряда, че не очаква устойчиви финансови резултати в периода между 2020 г. и 2022 г. Освен това изпълнителният директор на компанията Юрген Колер се оттегля от поста.

Опасенията на германските компании са свързани със забавянето на глобалния икономически растеж, слабото търсене от Китай и търговското напрежение. Всички тези фактори се отразяват на германския износ.

Индустриалните компании имаха дори по-лоши очаквания за резултатите през изминалото тримесечие. Очакванията на германския бизнес бяха сравнително ниски, но въпреки това само 41% от фирмите отбелязаха резултати над очакванията.

Безработицата в Германия се е увеличила до 62 хил. души и търсенето на нови служители продължава да отслабва. Това са лоши новини за страната, която се стреми да компенсира за слабия износ със силно потребление и инвестиции. Потребителското търсене все още подкрепя икономиката, но това може да се промени след време.

Икономисти в Deutsche Bank и ABN Amro Group прогнозират свиване на икономиката и през третото тримесечие, което ще доведе до първата рецесия от последните 6 години и половина. Редица анализатори смятат, че рискът за подобен сценарий се е увеличил значително след публикуването на данните за икономиката на страната.