Как Brexit може да предизвика конституционна криза във Великобритания?

Редица депутати се опасяват, че Борис Джонсън ще използва всички похвати, за да завърши Brexit на всяка цена

14:31 | 2 август 2019
Обновен: 01:13 | 31 май 2020
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Може ли министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън да разпусне парламента, за да завърши Brexit против волята на депутатите? Това е един от най-важните въпроси за бизнеса, обществото и инвеститорите във Великобритания, след като Джонсън обяви, че ще се стреми за излизането на страната от Европейския съюз до октомври със или без сделка, пише Bloomberg.

1. Как може Джонсън да разпусне парламента?

На теория задачата е лесна. Нерядко се случва прекратяването на сесия в британския парламент. Това е право на монарха, но се упражнява след съвет от министър-председателя. Опасенията са, че премиерът може да използва т.нар. отлагане на парламента със стратегически цели. Във Великобритания тази идея се появява за първи път през 17-ти век по време на Английската гражданска война, когато крал Чарлз I се е опитал да наложи волята си в парламента.

2. Brexit на всяка цена

Великобритания по план трябва да напусне ЕС на 31-ви октомври. Има вероятност в парламента отново да има гласуване за или против Brexit, ако не се сключи споразумение с ЕС. За да заобиколи този шанс, Джонсън може да разпусне парламента и да позволи на страната да излезе от икономическата общност без сделка.

3. Защо това може да причини конституционна криза?

Страната и парламентът са силно разделени по отношение на Brexit и поради това основните норми и правила са пред изпитание. Великобритания е парламентарна демокрация – кралицата дава мандат на лидера на най-голямата партия в парламента да състави правителство. Ако премиерът не може да ръководи парламентарното мнозинство, то той не би следвало да управлява. Поради това опозицията твърди, че разпускането на парламента с цел управляващите да си проправят път е противоконституционно. Бившият министър-председател на Обединеното кралство Джон Мейджър е категоричен, че ще съди правителството, ако се опита да разпусне парламента.

4. Може ли парламентът да се защити от подобна атака?

Членове на парламента от Консервативната партия и опозицията се опитват да въведат промени, така че следващият министър-председател да не може да разпуска парламента. Начело на плана е консерваторът Доминик Грийв. Рори Стюард, бивш кандидат за лидер на Консервативната партия, коментира, че ще намерят начини да се събират, дори и да бъде разпуснат парламентът. Говорителят на Лейбъристката партия Джон МакДонъл предупреждава, че ще окупират парламента, ако е необходимо.